Wednesday, May 11, 2011

rupanya mendidik anak umi, lebih susah dari belajar anatomi

petang itu, cuaca redup.. seredup hati anak-anakku.. jam di dinding menunjukkan 8 malam. suamiku(klik)yang sedang menonton ulangan cerita DORA dari tadi asyik melihat jam di dinding. al maklum sajalah, malam jumaat.. malam sunat utk pasangan suami isteri..

bukan malam jumaat yang cuba diceritakan di sini, tapi mahu diceritakan tentang anak-anak umi.. hasil perkahwinan aku dengan MAHER ZAIN, aku dikurniakan 20 cahaya mata. yang sulung, namanya UMAIRAH. anakku Umairah ini lebih berdikari, ada sifat pemimpin dalam dirinya. ambil gen aku barangkali. anakku yang bongsu pula, namanya JAMALIAH.anak ku yang bongsu ini pula, lain sifatnya. sama dengan ayahnya.. degil dan nakal sedikit. penumbuk dan penerajang adalah satu cara untuk mengajarnya tentang erti kehidupan..

melihat 20 anakku yang dari tadi sedang asyik termenenung sendiri, aku memanggil mereka utk mengubat hati mereka yg sedang berduka lara barangkali. "Anak-anak mama  umi..ke mari sayang, luahkan apa yang terpendam di hati".. laungku dengan suara nyah2..kenapa ni sayang? masam jerk...ce cter.. ce cter..

begini umi..anakku natrah yang dari tadi sibuk mengupdate blog coretan si hampeh dua bersuara.. "kami sebenarnye risau umi. exam dah dekat ni,. soalan spot tak de. buku tak de. sume takde..stress lah umi. stress. kawan2 lain yang dah habes exam pulak sebuk update status kat fesbuk cakap exam dah habes. menambahkan kestresan umi

huhhhhhh.. anak2 umi. gua tersenyum kecil. (pembaca pon kene senyum kecil sekali). dengar ni sayang,There are no secrets to success. It is the result of preparation, hard work learning from failure.” jadi, berusahalah sayang.. kalau gagal 100 kali, ape kate anak2 umi cube 101 kali? ape kate lah..  its not too late to start study n its not too early to stop study nak..
akhir kata, selamat menduduki peperiksaan teman yang disayangi. salah dan silap harap dimaafi. 

nota esofagus kaki: ayat yang terakhir dalam entri ini, gua betul2 maksudkan. tapi tak tau nak disampaikan dengan cara macam mane. malulah!

38 comments:

asip محمد said...

pergh.. bapak laa bercutinya dia ni.. mana hilang za? mana? mana?

asip محمد said...

1st?

asip محمد said...

seken?

asip محمد said...

terd?

asip محمد said...

pergh.. hebak3..

asip محمد said...

ok.. mana kau menghilang sebenarnya ni? kah3

za petrelli said...

rindu sangat lah tu kat aku. keh3..

DuniakuAbstrak said...

argh!! cilakak lu asip, terlambat sikit meng-firstkan diri

DuniakuAbstrak said...

bapak ah, ramai gila anak kau..ape kau sekali beranak kembar lima ke hape? haha

za petrelli said...

kau pon rindu akan.. sume malu nak ngaku. tak pe,umi faham..

tak, sekali beranak 20. dorang sebaya..

ghost writer said...

umi...

aku juga mau jadi sebahagian dari anak-anakmu...cuma aku tak perlu hadapi exam utk menjadi sebahagiannya.

za petrelli said...

ghost writter, nak jadi sebahagian anak umi? ada syaratnye nak.. syarat pertama:

1. naik KB mall pastu terjun. ade brani nak?

HEROICzero said...

cilakak sampai 100 kali.



eh nyesal gua klik. tapi gua expect akan appear muka bangla nur kasih tu.

dah tukar?



muahahaha

HEROICzero said...

aku tak pedulik ! aku dah komen sini !!!

GRR !

HEROICzero said...

muahaha.

oh, kau x aprove. cis.


*dendam*

za petrelli said...

ape yg cube ko sampaikan ni heroic zero..

HEROICzero said...

sila fikir......

read my minddddd......


zassssssssss!!!!


*evil laugh*

Far8 budak baik said...

anak sampay 20 org..
mkn ape..hahaha
suka ayat tuuu..
kalau 100 kali gagal..
cer cube kali yg ke101...
mesti lulus nye =)

nub said...

ber-mood hari ibu pulak..ahahah

za petrelli said...

heroic.. holoh2

far8.. sye tak nak lulus, sye nak A. hhehe

za petrelli said...

nub.. hari ibu dah lame lepas. huhuhu

qamarguyz said...

salam ziarah..
takda la hampeh sangat..NICE ;0
betul la kan..
mendidik itu lebih sukar dari mengajar & belajar..
All Da Best

Mask_man07 said...

nice one..gagal 100 kali,cuba 101 kali..just like my experience..=P

IMANSHAH said...

hai sis uami suka benor citer DORA, cite katun ke tu

Amni said...

lol! macam mana ko boleh dapat anak sampai 20? wahhh! gila salute aku.. bukan in a relationship ngan remy ke? nape anak2 ngan maher zain.. ekekeke...

rindu tulisan ko!

faidah misnan said...

sayang ibu..
heheh

Botak said...

kalau dah gagal 100 kali, apa kata kekalkan status kegagalan tu.,
jadikan dia 200 kali., mesti nama dipahat pada mana² buku nanti., hahaha..

♛ LORD ZARA 札拉 ♛ said...

ehem.

:p

Sasa Al-Sharif said...

umi. membaca kisahmu memperingatkan aku kepada kisah khayalan daripada kalo tak silap elis in wondelen atau denis de menis

HEROICzero said...

penat la macam ni, macam ade update, tp bila bukak dah delete.

ah !


>__________________<

cryclown said...

klu anak papa?

Ihsan Arifin said...

sempoi doh omak ekau ;D

Far8 budak baik said...

peh rajin budak ni..sampay belajar bawah pokok bagai..
nnti bljr bwh pokok durian eh..
hahaha..=p
gudluck examm go go!! =)

asip محمد said...

serius aku geram.. bila entry baru je.. tiba2 kau delete.. apa ni za.. aku tak sempat baca pun.. :(

myMOONyet said...

20 orang anak? giler! ko ni kilang ke ape? xD

.fariza. said...

alolololo :D

BLADE EDGE said...

Assalamualaikum...


saya just blogwalking kat sini. baru tahu pasal blog ni..

anyway kalau ada masa, silalah berkunjung ke blog saya.

happy blogging :-)


regards,
BLADE EDGE

Lucifer said...

best cakap emak. erm.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...