Tuesday, April 19, 2011

harga sebuah kegagalan adik-adikku sayang..

buat adik2 yang baru tamat SPM, belum terlambat kiranya AKAK untuk mengucapkan syabas beteh atas kejayaan adik2 semua. buat yang berjaya, ini adalah langkah awal untuk adik2 ke arah satu mase depan yang cemerlang. tapi jangan di lupa dik , masih banyak dugaan yang bakal ditempuh. adik baru saja melepasi satu tembok. masih banyak tomok2 tembok2 utk dilepasi selepas ini. Buat yang kurang berjaya, mari kita hayati kesah2 mereka ini.


kesah pertama-BILL GATES
hayati kata2 bill gates ni dik: "I failed in some subjects in exam, but my friend passed in all. Now he is an engineer in Microsoft and I am the owner of Microsoft"
owner of Microsoft tu dik! 
nampak tak adik-adikku sayang? jelas bukan? Bill gates dulu pon pernah failed exam lah dik.. jadi, apelah sangat kalau adik x dapat straight A tuh. SPM tu hanyalah kelulusan di atas kertas dik..hayati dik.. hayati!


maseh berduka lara akibat result x gempak lagi? baiklah2. kite ke cerita ke 2. cerita ini berkaitan dengan seorang gadis yang tahap kognitifnya tidaklah setinggi mana tapi beliau tahu belajar daripada erti kegagalan. beliau ialah


Dato Professor Emiretus Dr. Hajah Norzahariah binti Ismail (gua)


begini ceritanya.. Prof. Zahariah dahulu bukanlah wanita bijak pandai yang  sering mendapat anugerah dekan di kampusnya. dia hanyalah wanita2 biasa, dia bukan siapa2..dia ibarat sepat dikalangan haruan2..tapi, istemewanya dia. dia tidak pernah berputus asa. akibat dari erti ketidak putus asaan ini, Prof Zahariah kini memiliki harta yang melimpah ruah ibarat susu yang melimpah ke ladang gadum. berikut ialah aset2 yang dimiliki oleh beliau. ini baru di Malaysia, tidak termasuk di luar negara lagi,


Di Malaysia sahaja:
- 10 Mobil Sport Ferrari
- Hummer 3 Luxury Sport Untility
- 10 bijik Marcedez Benz S300
- Rumah mewah di Putrajaya
- Apartemen mewah di Kuala Lupur

- suami yang kacak lagi tegap
- Terlalu banyak untuk dituliskan di sini. 


Tidak dilupakan, Prof. Zahariah juga telah menghasilkan 100 buah buku hasil karyanya sendiri. Buku pertamanya berjudul "Bagaimana ingin menjadi Blogger Berjaya.Jika ade pembaca nak buku ni. boleh spam prof. SPAM ok?


akhir kata dari penulis, belajarlah dari kegagalan.. gagal dalam peperiksaan bukanlah bererti gagal dalam kehidupan..


nota kaki:perasan tak name gua macam kerabat diraja. NORZAHARIAH....

20 comments:

myMOONyet ♥ JGS oppa :P said...

erk...

myMOONyet ♥ JGS oppa :P said...

yes! aku nak jadi 1st! akhirnya~~ :P

myMOONyet ♥ JGS oppa :P said...

ok... esok2 aku bace :P

nad s said...

hai Dato Professor Emiretus Dr. Hajah Norzahariah binti Ismail!

nak beli buku
:P

za petrelli said...

myMONYET... hampeh..

nad s. spam lah saye. keh3

Rozuan Ismail said...

gagal waktu SPM bukan segalanya..terlalu jauh perjalanan hidup untuk berjaya

za petrelli said...

betul2

stuju2

sokong2

hehe2

DuniakuAbstrak said...

gila termotibasi abis lah saya akak profesor emiritus prasantan

tima kasih

asip محمد said...

berangan tinggi takpe.. jangan berangan lebih.. kah3

za petrelli said...

dunia abstrak, saye bukan profesor santan.. tapi professor zahariah.. same2, nak beli buku karya saye tak?

asip, bukan berangan.. berimiginasi jerk.. keh3

Hazwan Arif said...

gagal sekali bukan bermakna gagal selamanya..

cemerlang sekali x semestinya cemerlang berkali-kali keh3

za petrelli said...

hazwan, setuju sekali, dan setuju utk selamanya...

DuniakuAbstrak said...

Boleh juga Puan professor, berapa harga sekilo buku puan?

Dengan org lain Puan professor laju je setuju. Dengan saya laju je tak setuju..

hampeh betul Puan professor ni.

HEROICzero said...

usaha usaha usaha.

hey, atleast quote bill gates tuh, boleh jadi penyedap hati kan. kah kah kah!

za petrelli said...

dunia abstark, untuk awk. sye bg free jerk..apelah sgt nilai harge sebijik buku tuh keh.
2. bukan tak nak setuju, tp menipu iTu berdosa dik
3. hampeh tuh name blog ni. keh3

heroic, bill gates tu bekas balak lame ak. heheh

MATAHARI said...

ya, adik-adikku, wa dah ada helikopta, jum naik.

Miecyber said...

Kegagalan adalah permulaan kepada kejayaan...

2 kembar beradik kongsi tarikh lahir

Sasa Al-Sharif said...

krim salam dekat prof. zahariah boleh tak?

Lizzie Yasmin said...

kemain kejayaan prof tue yer.. hahaha

Heidi Shafiq said...

idola aku sheikh bukhari.. die sumbangkan separuh harta kekayaan die kat org miskin dan bina yayasan.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...